Stappenplan zelf veilig een asbest schuurdak verwijderen

Zelf veilig en voordelig aan de slag met je asbest schuurdak? Ons stappenplan helpt je stap voor stap om de klus te klaren.

Video: golfplaten zelf verwijderen

In deze video zie je hoe je asbestplaten zelf van je dak kunt halen. Ook hoor je meer over de voorwaarden.

Voor je begint

  • Controleer of je dak kleiner is dan 35 m2. Is jouw dak groter? Schakel dan een gecertificeerd bedrijf in.

  • Alleen als je dak met bouten vastzit, mag je het zelf verwijderen. Is je dak gespijkerd, gelijmd of geniet? Schakel een gecertificeerd bedrijf in.

  • Meld bij het online Omgevingsloket dat je een asbestdak zelf wilt verwijderen. Uiterlijk vijf dagen na je melding krijg je een reactie en kun je als alles goed is aan de slag!

  • Voorkom dat asbestvezels vrijkomen. Verwijder je asbestdak op een regenachtige dag, houd de wind in je rug en verwijder geen mos of ander vuil.

Handige tips

  1. 01

    Leg vooraf alles klaar. Zorg dat je tijdens de klus niet in huis hoeft te zijn. Zo hou je asbestvezels buiten de deur. Houd iedereen die niet bij de klus helpt uit de buurt. Zet een ruimte van minstens twee meter rond je
    werkgebied af met touw of plastic lint.

  2. 02

    Heb je toestemming om zelf asbest te verwijderen? Check of jouw gemeente gratis beschermende middelen verstrekt. Bijvoorbeeld: wegwerpkleding, handschoenen, plastic verpakkingsmateriaal en asbeststickers.

  3. 03

    Je kunt de werkzaamheden het beste uitvoeren buiten het broedseizoen (dat loopt van 1 april tot 1 augustus) omdat je de meeste lege nesten dan mag verwijderen. Lees er meer over op onze website.

Stappenplan zelf asbest (schuur)dak verwijderen

Tijd: ongeveer 10 uur
Stappenplan bewaren
Akkoord en verzenden
U moet aangeven dat geen robot bent.

Bewaar dit stappenplan (pdf) en neem voor vragen contact op met de Asbest Helpdesk: 088 - 797 07 90.

Wat heb je nodig?

1. Maak je schuur leeg

Maak je schuur leeg en haal alle spullen eruit. Zo weet je zeker dat er geen asbestvezels op je spullen terechtkomen.

2. Plaats afdekfolie op vloer

Bedek de vloer met afdekfolie. Zo vang je eventueel stof met vezels op. De afdekfolie verpak je na je klus samen met je beschermende kleding in plastic.

3. Dek vaste delen af

Dek vaste kasten, wandplanken en stopcontacten af met folie

4. Leg verpakkingsplastic klaar

Vouw naast je schuur twee lagen verpakkingsplastic uit. Hierin verpak je straks de verwijderde asbestplaten.

5. Draag veiligheidskleding

Draag veiligheidskleding over je kluskleding heen. Gebruik een wegwerpoverall en trek handschoenen, rubberlaarzen of werkschoenen aan. 

6. Handschoenen en stofmasker

Doe de mouwen over je handschoenen en de pijpen over je laarzen of schoenen. Zet je stofmasker op en houd het asbest zoveel mogelijk buiten je ademzone. Je kunt een mondkapje gebruiken, al beschermt deze niet volledig. Gebruik je een mondkapje, neem dan een FFP3-masker.

7. Laat mos en planten zitten

Mos en vastgegroeide planten kun je laten zitten: bij schoonmaken/het verwijderen kunnen vezels vrijkomen. Knip klimplanten los zodat je de dakplaten kunt verwijderen.

8. Maak de platen licht vochtig

Schakel eerst de stroom uit. Maak de platen licht vochtig aan de onder- en bovenkant, met de tuinslang op sproeistand. Ook hiermee voorkom je dat vezels vrijkomen. Bij regenachtig weer is dat op het dak niet nodig.

Loop niet op het dak, dit kan door leeftijd verzwakt zijn!

9. Verwijder de eerste plaat

Draai de houtdraadbouten los, daar waar de golf van de eerste plaat over de volgende plaat ligt.

BELANGRIJK
Breekt of beschadigt een plaat? Spuit de breuk direct in met haarlak of spuitlijm. Maak de klus voorzichtig af. Breken meer platen omdat ze in slechte staat zijn, stop dan met de klus. Neem contact op met een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf om de klus af te maken.

10. Til de plaat van het dak

Til samen de eerste plaat van het dak. Breek of zaag de plaat niet kapot en schuif de plaat niet over de balken. Werk altijd samen, zodat je platen onbeschadigd kunt verwijderen. Ga nooit op de platen staan, omdat ze dan kunnen breken.

11. Leg de plaat weg

Leg de plaat voorzichtig op het verpakkingsplastic. Dat is het dubbele plastic verpakkingsmateriaal dat je hebt klaargelegd.

12. Bescherm de plaat

Bescherm de plaat tegen beschadigen. Vouw een stuk karton om de rand van de eerste plaat voordat je de tweede plaat erop legt. Zo voorkom je dat de twee platen schuren en beschadigen.

13. Verwijder de overige platen

Verwijder de overige platen op dezelfde manier. Verpak de platen per twee in dubbel plastic en maak het pakket dicht met tape. Verpak vanwege het gewicht nooit meer dan twee platen tegelijk. 

Heeft je dak meer dan twee platen? Leg extra dubbel plastic verpakkingsmateriaal klaar.

14. Verpak elk pakket nogmaals

Bij voorkeur verpak je elk pakket met twee platen nogmaals in een stuk plastic. Zo zijn de platen dubbel en veilig verpakt.

15. Maak de balken schoon

Maak voorzichtig de (dragende) balken schoon. Zijn alle platen verwijderd? Maak dan de balken waarop de platen vastzaten met een natte doek schoon. De doek verwijder je na de klus samen met je beschermende kleding.

16. Maak gereedschap schoon

Maak trap en gereedschap schoon. Ook dit doe je met een natte doek die je daarna weggooit.

Let op: gebruik geen stofzuiger om vezels op te zuigen! Vezels blazen er aan de achterkant weer uit en
worden zo verspreid.

17. Pak je kleding in

Pak je beschermende kleding in. Leg buiten extra plastic op de grond. Trek daar je overall, masker en handschoenen uit. Verpak deze in het plastic, samen met de schoonmaakdoek(en) en de afdekfolie. Maak het pakket dicht met tape.

18. Spoel laarzen af

Spoel schoenen of laarzen af. Doe dit buiten bij een afvoerput, met een ruime hoeveelheid water.

19. Breng materiaal weg

Breng het ingepakte materiaal zo snel mogelijk weg. Til het afval het liefst niet door je woning, maar buitenom naar je vervoersmiddel. Vervoer de platen voorzichtig, zodat ze niet breken. Breng alles zo snel mogelijk naar het afvalscheidingsstation. Neem je toestemmingsdocument en identiteitsbewijs mee.

20. Vraag om hulp

Vraag medewerkers om hulp. Bij het afvalscheidingsstation vertellen medewerkers je welke container bedoeld
is voor asbestafval. Leg de dubbel ingepakte asbestgolfplaten voorzichtig in de container.

Niet direct wegbrengen? Gebruik stickers! Kun je het afval niet direct wegbrengen? Zet het op een plek waar geen mensen komen. Laat aan de buitenkant zien dat het pakket asbest bevat, bijvoorbeeld met een asbeststicker. Spoel het plastic nog een keer af voor je het wegbrengt.

Asbest herkennen

Advies op maat Vul de vragen in en ontdek of je schuurdak van asbest is en wat je in dat geval kunt doen. Start het advies